Photo credit: “Carrots Love Tomatoes”, Louise Riotte

Acum trei ani am descoperit o carte minunata: “Carrots love tomatoes. Secrets of companion planting for successful gardening” scrisa de Louise Riotte. O recomand cu caldura. Poate fi extrem de utila si pentru gradinarii incepatori si pentru cei experimentati deopotriva, mai ales daca sunteti interesati de agricultura organica/sustenabila. Cartea contine sfaturi reale, testate si este usor de urmarit. Contine pana si un capitol despre planificarea gradinii unde informatiile sunt insotite de schite.

Pe mine cartea m-a ajutat sa inteleg de ce unele varietati au performat in anumiti ani si au rodit foarte putin in altii. Cred ca in anul 2015 sau 2016 trebuia sa realizez ca tomatele iubesc la nebunie ceapa. Am avut plantat langa ceapa un rand de Antique Roman, o superba tomata pentru pasta. Culegeam cate 3, 4 ladite zilnic, atat de mult au rodit. Ulterior am renuntat la a planta intercalat pentru a mari cultura si tot de atunci varietatea asta abia a rodit cat sa reciclam semintele an dupa an. 

Inarmati cu informatii noi, in 2020 am revenit la plantarea tomatelor in compania prietenilor. Am creat seturi de cate patru randuri de tomate intre care am plantat ceapa, usturoi, salata, morcovi, patrunjel si busuioc. Bineinteles, nu au lipsit florile: galbenele (Calendula), craitele si condurasii. Rezultatul a fost o cultura mai mica de tomate dar mult mai sanatoasa si mai rezistenta. Totodata, nu am avut in niciun an morcovi precum cei care s-au format intre tomate.

Asadar, va las aici cateva idei esentiale:

  • Cate un bulb de usturoi plantat intre tomate ajuta la protejarea plantelor de atacul paianjelui rosu
  • Tomatele protejeaza morcovii de fluturele morcovului a carui larve gauresc morcovii tineri.
  • Ceapa potenteaza cresterea plantelor si sanatatea fructelor 
  • Patrunjelul, busuiocul, galbenelele ajuta la protejarea plantelor impotriva afidelor datorita parfumului intens pe care il emana.
  • Condurasii sunt plante capcana. Pot fi folositi in toata gradina impotriva afidelor care se vor prinde de condurasi si nu vor mai ataca celelalte culturi.
  • Niciodata, dar niciodata, sa nu plantati tomate langa orice alta planta din familia verzei (orice are Brassica in denumirea stiintifica). Tomatele vor ramane exact asa cum le-ati plantat.

Anul acesta promit sa documentez mai bine felul in care plantam.

Cu drag de rosii,

Claudia

p.s. Daca sunteti in cautare de morcovi senzationali, gasiti aici seminte