In luna Februarie incepem sa fim nerabdatori. Abia asteptam finalul lunii sa incepem plantarea semintelor. Cum in Romania tomatele de gradina au un sezon relativ scurt, aproximativ 150 – 160 de zile, pentru a putea muta rasadurile in gradina la inceputul lunii Mai, avem nevoie de aproximativ 7 – 8 saptamani de la plantarea semintelor. 

La noi procesul incepe cu organizarea semintelor. Cu focul pocnind in soba si cafeaua pe marginea mesei,  punem in ordine listele cu rasaduri comandate de voi, semintele de tomate noi pe care le vom testa si stabilim cate plante putem sa plantam din fiecare varietate.

Cele mai importante in procesul de germinare sunt: temperatura solului de 23 – 26 ℃ si umiditatea. Dupa ce plantele ies din pamant, devine foarte importanta si lumina deoarece au nevoie de 8-10 ore de lumina pe zi. Pana le repicam, noi tinem rasadnitele puse in geam si le rotim frecvent ca sa nu se lungeasca dupa lumina. Dupa repicare in paharul pentru crestere, le mutam sub lumina de crestere. Functioneaza minunat si lumina alba daca este pusa aproape de planta.

Un sol de calitate superioara nu este esential in aceasta etapa. In functie de tipul de sol, cat de bine retine apa, trebuie udate mai mult sau mai putin plantele. Noi folosim unul clasic pentru rasaduri. Doar la repicare investim in solul folosit, pentru a ne asigura ca rasadurile au tot ce le trebuie sa se dezvolte armonios. 

Ultimul pas inainte sa ne apucam de treaba este pregatirea etichetelor. Anul acesta mi-am propus sa castig lupta cu etichetele. Este dificil sa tii evidenta a peste 200 de varietati, dar si mai dificil cand singura diferenta intre varietati este gustul, fiind identice la culoare, la marimea fructelor si la tipul plantelor. Nu am avut un an de cand  ne ocupam de gradinarit sa nu dispara etichetele, sau sa se stearga scrisul, sau sa fie o tomata verde in loc de una portocalie cum indica eticheta.

Cu toate acestea fiind pregatite, nu mai ramane decat sa umplem recipientele cu pamant. Facem gropite de 4-5 mm adancime in care punem in jur de 10 seminte pe care le acoperim, fara sa tasam pamantul deasupra. Se uda usor cu apa la temperatura camerei si  foarte bine. Recipientele trebuie sa asigure un drenaj adecvat deoarece udarea in exces va determina ofilirea plantelor sau dezvoltarea de fungi daunatori. 

Acordati in jur de 5 pana la 12 zile pentru germinarea semintelor, fie ca sunt seminte Buniol sau de la alt furnizor. Unele varietati, precum Tiny Tim, au nevoie chiar de 20 de zile. Dupa ce apar plantele, udati de fiecare data cand incepe sa se usuce solul de la suprafata.

Cu drag de rosii,

Claudia