Cu Hans Zimmer pe fundal si un pahar de vin bine aerisit langa agenda, am inceput planificarea noului sezon de tomate. Obiectivele principale de atins in 2021 sunt cresterea productivitatii si prelungirea sezonului prin fortificarea si protejarea plantelor.

Pana anul trecut tomatele Buniol au fost cultivate pe o suprafata de doar 1000 mp.  Acum trebuie sa gestionam o suprafata chiar mai mica intrucat am implementat tehnica plantarii in functie de compatibilitatea plantelor si acum plantam intercalat tomatele cu usturoi, ceapa, busuioc si morcov. Din acest motiv trebuie sa selectam foarte atent varietatile pe care le vom cultiva pentru livrarile de tomate proaspete in August. Binenteles, trebuie sa pastram loc si pentru toate celelalte varietati pe care le avem in colectie pentru a putea reinnoi semintele.

Suntem convinsi ca nu suntem singurii care avem aceasta provocare de a transforma un spatiu relativ mic intr-o gradina productiva, prin urmare, m-am gandit ca ar fi util sa va prezint cinci varietati, cu crestere nedeterminata, care nu numai ca sunt foarte productive dar care au si un gust exceptional. Toate coc intre 30 – 100 de tomate pe fiecare planta intr-un timp relativ de 90 de zile de la momentul transplantarii.

Blush produce 50-60 de mici tomate ovale (max. 5 cm in lungime), frumos colorate in  galben auriu si dungi discrete roz, dulci si aromate.

Isis Candy este perfecta pentru spatii protejate unde cantitatea de apa poate fi controlata sau pentru plantat in ghiveci. Fructele sunt atat de crocante incat la cel mai mic exces de apa le crapa pielea. Sensibilitatea asta nu ne deranjeaza pentru ca tot efortul depus este rasplatit cu zeci de bomboane viu colorate.

  • Atomic Grape este o tomata foarte rezistenta la boli si la conditii de vreme extrema. Fructele sunt un pic mai mari decat cele coapte de Blush dar forma este similara. Sunt coapte cand apare combinatia de culori uimitoare pe jumatatatea inferioara a fructului si sunt usor moi la atingere. Noi o consumam doar fresh pentru aromele deosebite dar imi imaginez ca ar fi minunate coapte sau uscate. 

Persuasion este noua in colectie si superstarul gradinii in 2020. Poza vorbeste de la sine despre cat de uimitoare este paleta de culori pe pielea fructului. Plantele au suferit din cauza unui atac al afidelor dar chiar si in aceste conditii am cules zeci de tomate superbe in fiecare saptamana.

Nu am crezut ca exista tomata mai roditoare ca Berry’s Crazy Tomato.  Rose Quartz este chiar in top: produce in medie 100 de tomate cherry pe ciorchine, superioare din punct de vedere al gustului. Cand spargi o Rose Quartz intre dinti iti explodeaza papilele gustative cu o combinatie de dulce, sarat si acid. Este perfecta pentru ghiveci fiind usor de intretinut si rezistenta.

Cu drag de rosii,

Claudia