Anul 2021 a fost primul an in care cutia Buniol a continut si rasaduri din semintele Buniol. Raspunsul la acest nou produs a fost uimitor si ne-a suprins in cel mai placut mod cu putinta. Nu ne-am gandit ca ar fi atat de multi doritori de rasaduri si cu atat mai putin ca sunt doritori de rasaduri crescute de noi. De la bun inceput Buniol a fost materializarea ideii: “start know, perfect later”, prin urmare am fost complet nepregatiti pentru volumul solicitat, fiind nevoiti sa livram din stocul alocat pentru plantare in gradina noastra intr-atat incat riscam sa ramanem cu jumatate de gradina necultivata.
Feedback-urile primite pe parcursul sezonului ne-au convins sa continuam pe aceasta cale. Am primit mesaje de la voi ca rasadurile Buniol au fost singurele care au rezistat la atacul manei sau ca au fost singurele care au rodit, singurele care au copt sau ca rasadurile Buniol au crescut foarte inalte si au rodit pana tarziu in noiembrie. Nu ne surprinde pentru ca investim foarte mult in aceste plante dar faptul ca si voi ati ajuns la aceeasi concluzie ne-a dat incredere in viitorul produsului.
Aceste rasaduri sunt intr-adevar rezultatul muncii tatalui Iosif care face totul ca la carte, fara niciun compromis. Sunt obtinute din seminte Buniol obtinute prin procesul de fermentare, sunt tratate cu grija si atent observate in evolutia lor. Cu toate acestea, nimic din cele enumerate nu ar conta daca solul in care plantam nu ar fi unul optim care sa contina toate microorganismele si toti aminoacizii necesari plantei. Ca in multe alte activitati, oricat de dedicat ai fi si oricat de priceput ai fi, daca materia prima cu care lucrezi este inferioara si rezultatul va fi inferior.
Din acest motiv acordam o atentie deosebita solului in care sunt plantate semintele si tot solul in care se dezvolta rasadurile este cheia succesului cand plantele trec in grija voastra. Calitatea superioara a solului folosit se datoreaza faptului ca incorporam in substratul pentru rasaduri vermicompost alcatuit din excremente de rame plus cateva alte materii organice degradate. Acest ingrasamant minune, foarte complex, 100% natural, este, in cuvintele lui Cristian, fondatorul Super Pamant (@superpamant), un balsam pentru sol.


L-am intalnit pe Cristian cand era chiar la inceputul acestei activitati si mi-a ramas imprimat in minte raspunsul lui cum ca aduna zatul de cafea de specialitate de la cafeneaua mea favorita din Iasi pentru a hrani ramele din ferma lui de rame. Nu cred ca am auzit ceva mai curios pana atunci. Amandoi am fost preocupati cu dezvoltarea proiectelor noastre insa anul trecut am reusit sa ne sincronizam iar dupa o vizita la ferma de rame in care am ramas fascinata de informatiile primite, am decis sa folosim pentru prima oara vermicompost. In trecut am folosit ingrasamant din alge marine, decocturi de plante medicinale dar, pana la aplicarea vermicompostului, nu am vazut plantele cu atat de multe flori si atat de rezistente. Toate gradina era o puzderie de flori. In plus, plantele au rezistat foarte bine atacului manei si cel al afidelor care au distrus mai toate culturile din comunitatea noastra. A fost absolut uimitor.
Vermicompostul produs de Cristian este diferit de alte alternative existente pe piata pentru ca el nu foloseste ramele pentru a gestiona resturile vegetale. In ferma lui ramele sunt hranite nu cu resturi vegetale pur si simplu, ci cu un compost din gunoi de grajd si diverse plante incarcate in nutrienti, multe din ele atent selectate din categoria celor medicinale. In plus, ramele sunt hranite treptat si pe o perioada mai lunga de timp, proces care asigura procesarea compostului in integralitate si impiedica formarea buzunarelor anaerobe care ar favoriza aparitia patogenilor si imbolnavirea plantelor.
In ultima noastra conversatie mi-a explicat exact cum functioneaza si de ce este cel mai benefic ingrasamant natural. Aparte ca semintele buruienilor sunt eliminate prin compostare iar intestinul ramelor elimina agentii patogeni nocivi, microorganismele si reteaua fungica benefica din vermicompost sunt responsabile de formarea micorizei pe radacinile plantei. Aceste ciuperci identifica nevoile plantei si pe baza acestor informatii trimit semnale care atrag microorganismele din sol capabile sa produca nutrientii necesari. Practic asigura hranirea plantei intr-un mod echilibrat, personalizat si pe toata durata de viata a acesteia.

Astfel ca nu pot sa recomand suficient acest produs. Puteti citi mai multe informatii pe pagina lor de facebook (https://www.facebook.com/superpamant) si puteti comanda vermicompostul fie prin mesaj privat fie prin e-mail la superpamant@gmail.com. Poate fi folosit peste tot in gradina si chiar pentru plantele de apartament, in proportia potrivita si cu recurenta recomandata de Cristian.
Cu drag de rosii,
Claudia