Personal, astept sa incepem noul sezon cum astept o zi de primavara: cu entuziasm si nerabdare:) Pana ajungem in luna Martie suntem ocupati cu planificarea gradinii si asigurarea necesarului de seminte. Chiar daca am suficiente varietati de tomate dupa orice standard, nu ma pot abtine sa nu descopar altele noi. Pe masura ce studiam listele furnizorilor am realizat ca toate semintele pe care le achizitionez nu sunt fermentate, doar spalate, fiind mai usor de obtinut si intr-un timp foarte scurt.  

Inainte sa citesc despre tehnica fermentarii in cartea dedicata tomatelor scrisa de Amy Goldman, mi-a dat de gandit un comportament pe care l-am observat la tomatele cherry. Daca nu culegeam la timp micile tomate si acestea ajungeau la maturitate deplina, planta sugruma singura sursa de nutrienti iar tomatele ajungeau pe pamant. La inceput am crezut ca este vorba despre o boala pentru ca nu toate se manifestau astfel. Dupa ce am citit despre fermentare am realizat ca gestul plantei este de fapt semnul ca fructul a ajuns la maturitate si ca acum acesta poate sa asigure supravietuirea materialului genetic in sezonul urmator. Scopul plantei era atins.

 

Odata ajunsa pe pamant, tomata urmeaza sa intre in procesul natural de descompunere, proces in care bacteriile au un rol central. Semintele umede cum sunt cele de tomate, de castraveti sau de dovleac au un mecanism de protectie impotriva expunerii indelungate la bacterii care ar consuma si samanta in absenta acestuia. Este vorba despre gelul transparent pe care cred ca l-am observat cu totii. O alta functie a gelului este de a conserva si proteja samanta pana reapar conditiile prielnice pentru germinare. 

La semintele de calitate, din punctul nostru de vedere, doua caracteristici sunt foarte importante: sa nu fie purtatoare de boli si rata de germinare. 

 

Procesul de fermentatie omoara multe din bacteriile daunatoare pentru planta care sunt transmise prin seminte, ceea ce este o garantie ca cel putin rasadurile vor fi sanatoase. Cat priveste germinatia, pentru ca in fiecare an producem rasaduri atat din seminte spalate prin metoda clasica cat si din seminte fermentate de noi, putem confirma ca rata de germinare la cele din urma este de minim 90% in timp ce la cele spalate rata scade si sub 50% avand in unii ani chiar si seminte care nu au germinat. Acest rezultat se datoreaza si faptului ca acest proces asigura separarea semintelor bune care ajung pe fundul recipientului de semintele compromise care fie nu sunt fecundate, fie au alte defecte si care raman la suprafata apei. 

 

Este un proces indelungat si urat mirositor dar, in egala masura, esential pentru calitatea semintelor Buniol care pot fi pastrate chiar si zece ani. Am sacrificat eficienta in obtinerea semintelor pentru simplul motiv ca fermentarea acestora este un proces natural, cu numeroase avantaje. Cum nu am dovedit pana acum ca putem sa facem per total lucruri mai bine ca Mama Natura cred ca cea mai de succes cale este imitarea ei.

Cu drag de rosii,

Claudia