Totul a inceput in anul 2012. Invatam pentru barou si mancam o salata simpla de tomate portocalii. Atunci aveam in gradina doar cateva plante si doar doua varietati primite de la o batrana din sat: inima de bou roz si o tomata glob, portocalie, pe care ulterior am denumit-o Goldie. In timp ce ma minunam de gustul intens, mi-a aparut o idee in minte: suc de tomate portocaliu. Nu a mai fost cale de intoarcere.
In 2013 a aparut “Buniol, drag de rosii” cu ajutorul prietenilor de la Urban Gemini. L-am gandit impreuna ca un proiect dedicat exclusiv sucului si pastei de tomate. Dincolo de cele mai indraznete asteptari pe care le aveam pentru acest proiect a fost tranzitia, foarte naturala, catre livrarile de tomate proaspete.
Cand am descoperit miscarea dedicata conservarii tomatelor heirloom, am comandat zece varietati de tomate din lista celor clasificate drept favorite. In 2015 ne-am bucurat de prima cultura de tomate heirloom. Tata a produs rasadurile in balconul apartamentului din Falticeni pe care, ulterior, le-am plantat timid si fara asteptari pe nici 50 mp. Imi aduc aminte cu mare drag cat am fost de uimiti ca au rodit, in primul rand, si ce gust diferit si minunat aveau. Atunci a devenit important pentru mine sa le conserv si sa incerc sa le fac cunoscute in forma lor proaspata.
Fotografiile sunt printre primele postate in acel an al indragostirii si marcheaza foarte frumos si sugestiv inceputul nostru.
Montserrat a crescut atat de mare incat incapeau doar doua tomate intr-o ladita.
Lemon Tree din pacate este o varietate pierduta dupa un sezon ploios. Minunata in salsa sau salata pentru gustul ei acid acrisor. Green Sleeves, este similara la gust dar este mai potrivita pentru crescut in ghiveci fiind o tomata determinata care creste sub forma de tufa.
Tata are o afinitate pentru Stupice. Ii este draga pentru ca e prima noastra tomata pitica dar si pentru ca este prima care coace fructele.
Purple Russian este absolut delicioasa dar foarte sensibila la cantitati mari de apa.
Antique Roman si Speckled Roman sunt cele doua surori care concureaza pentru premiul “cea mai buna tomata pentru pasta”. Prima are coaja mai tare si poate fi consumata la fel de bine si proaspata, in timp ce Speckled are o coaja subtire, o pulpa rosu aprins, 2-3 seminte si un gust autentic, sarat, dupa tratarea termica.
Pe Green Grape am pazit-o intens pentru ca nu stiam cand se coace fiind prima tomata verde pe care o cultivam. Dupa vizite zilnice am realizat ca planta pur si simplu lasa fructele coapte sa cada jos. Aceasta tomata cherry are o dulceata aparte care aduce a coacaze.
Asadar, in anul 2015 m-am indragostit iremediabil de un fruct si nu mi-a mai trecut. Drept dovada am in cutia de pantofi 230 de varietati de tomate si se pare ca anul acesta voi ajunge la 250 dupa cate am adunat in wishlist.
Cu drag de rosii,
Claudia