Am primit recent intrebarea asta, dar nu pentru prima oara. Raspunsul difera in functie de trei variabile: zona in care vor fi plantate tomatele, daca vor fi plantate in solar sau in gradina descoperita, varietatile de tomate selectate. Tehnica este potrivit pentru zone de campie, calduroase, si functioneaza de minune la tomatele cherry. In spatii protejate pot fi plantate direct si seminte de tomatele medii sau mari.

Noi aici in Neamt suntem pozitionati in proximitatea unei zone montane. Sezonul nostru este intarziat cu doua saptamani fata de sudul tarii, de exemplu. Chiar si asa, am experimentat plantarea semintelor direct in pamant, in gradina, fie in mod intentionat, fie accidental atunci cand seminte scape prin gradina au germinat. Intr-un an am avut o tomata care a iesit printr-o crapatura in trotuar. In alt an, in locul in care am aruncat resturile de tomate ramase de la stoarcerea sucului, au rasarit zeci de plante care ne-au salvat cand am ramas cu ⅓ din gradina necultivata pentru ca am calculat gresit numarul de rasaduri comandate de voi. Chiar anul trecut am avut trei plante iesite langa trandafiri: o San Marzano, o Al Kuffa si o Snow White. Din pacate am doar aceasta imagine in care tata Iosif (aka gradinarul sef) ingrijeste cea din urma varietate.

Intentionat, am plantat semintele de tomate direct in gradina intr-un singur an. A fost un an minunat in care Black Cherry a avut peste 4 metri inaltime si nu se mai oprea din inflorit si din format fructe.

Ce putem spune cu certitudine este ca tomatele crescute din seminte plantate direct in gradina sunt cele mai rezistente si cele mai productive plante. Minusul lor este ca fructele se coc, de obicei, foarte tarziu in sezon. Din acest motiv, nu putem planta cele 8000 de plante in acest mod. Pe de alta parte, pentru cei care cultiva in spatii protejate cred ca ar fi o idee buna sa planteze un rand, doua, astfel. Ar fi o oportunitate sa observe diferentele iar tomatele s-ar coace, in loc de luna Iulie, in luna August. Incurajarea noastra este valabila si pentru cei care vor sa le planteze in ghiveci/jardiniere in locatii in care vara vine devreme. 

Pana la urma tot ce trebuie sa faci este sa pui cate 4-5 seminte in cuib in locul final alocat plantei, iar dupa germinare sa elimini excesul de plante astfel incat sa ramana una sau doua in cuib.

Cu drag de rosii,

Claudia