Repicarea tomatelor consta in mutarea plantelor mici din rasadnite in recipiente mai mari unde se vor dezvolta pana la momentul plantarii in locul final. Este un proces menit sa ajute la dezvoltarea unui sistem radicular puternic si dens care va contribui la rezistenta plantelor la inceputul sezonului. Este o modalitate de a aduce plantele aproape ca evolutie de plantele care ar fi iesit in mod natural din semintele fructelor coapte pe care plantele de tomate le-ar fi aruncat pe pamant si a caror seminte ar fi urmat sa germineze la primul semn de primavara. 

Tomatele raspund foarte bine la acest proces pentru ca spre deosebire de alte tipuri de legume (vinete sau ardei de exemplu) perisorii prezenti pe tulpina plantei se transforma in radacini la contactul cu pamantul si in prezenta umiditatii. 

Mi-am facut destul de tarziu timp sa scriu cateva randuri despre aceasta activitate dar poate mai sunt printre noi iubitori de tomate care au inceput tarziu activitatea. 

  1. Primul pas este pregatirea pamantului. Obligatoriu pamantul trebuie sa fie folosit la temperatura camerei. Noi folosim un substrat pentru gradina organic combinat cu pamant din gradina noastra, in proportie de 50 – 50%, la care adaugam 100 g de vermicompost pentru fiecare kg de pamant si cenusa.

2. Cand totul este pregatit (pamantul este cald, paharele au gaurile facute, am stabilit ordinea in care le repicam) urmam urmatorii pasi:

Scoatem cu grija fiecare set de plante din celula si separam plantele fir cu fir cu atentie sa ramana radacini pe fiecare fir. Cele mai potrivite plante pentru repicat sunt cele care au cel putin primul rand de frunze reale dezvoltat, doua randuri de frunze reale fiind ideal. Frunzele reale sunt cele care urmeaza dupa primele doua frunze simple numite cotiledoane care apar imediat dupa ce semintele germineaza.

Se umple paharul cu pamant pana la jumatate, se face spatiu in centru pamantului, se aseaza planta si se aduna pamantul in jurul ei usor cat sa o tina dreapta. Dupa udam de jur imprejurul plantei cu apa calduta sau cel putin la temperatura camerei, in jet subtire. Aici cred ca facem lucrurile diferit fata de majoritatea pentru ca nu mai udam planta si la final, ci doar la acest pas.

3. Se umple paharul cu pamant si se aduna usor dinspre margini in jurul plantei ca sa nu sugrumam planta.

Foarte importanta dupa repicare este perioada de repaos. Pentru ca am udat la radacina, timp de 7 zile nu le mai deranjam cu nimic. Le asezam in sera unde avem multa lumina naturala dar indirecta (folosim lumina de crestere doar daca sunt zile fara soare cum au fost in toata luna Aprilie a acestui an), la o temperatura constanta si le verificam zilnic. Noi am descoperit ca daca le udam deasupra imediat dupa repicare exista un risc ridicat sa moara planta pentru ca putrezeste exact in locul unde se afla noua linie a pamantului.

Cu drag de rosii,
Claudia