In fiecare an primim multe solicitari pentru recomandari de la iubitori de tomate care au mai incercat sa planteze in gradina tomate dar pentru ca au un sezon scurt de vara nu reusesc sa se bucure de ele. De cele mai multe ori este vorba despre zone submontane unde daca nu ai solar/sera atunci trebuie sa faci o selectie atenta a varietatilor pe care le plantezi.

Inainte de a infiinta o gradina cu tomate trebuie sa bifati pe lista niste caracteristici esentiale pentru lotul in care veti planta. Solul trebuie sa fie drenat, nu cleios. Altminteri va sugerez sa amenajati gradina sub forma de paturi ridicate folosind pamant proaspat afanat. Tomatele au nevoie de lumina si de caldura. Daca vara temperaturile nu depasesc 27 de grade C atunci cel mai probabil aveti nevoie de un spatiu acoperit in care sa plantati. Trebuie sa tineti cont si de eventualele cladiri aflate in proximitatea gradinii sau alte elemente care obstructioneaza lumina in timpul zilei. Veti planta in locul care este cel mai luminos pentru cea mai lunga perioada de timp. Nu in ultimul rand, plantele trebuie sa se bucure de ventilatie naturala. Tomatele se planteaza la 25cm distanta intre ele si la minim 45cm distanta intre randuri ceea ce inseamna ca intr-un mp incap aproximativ 9 plante.

Acum sa trecem la varietatile potrivite. Recomandam sa incercati in primul an o combinatie intre varietati pitice (max. 1 m inaltime) si varietati cherry pentru ca aveti nevoie de plante care sa canalizeze energia catre fruct mai repede in sezon. Vestea buna este ca o astfel de selectie nu inseamna ca nu puteti sa va bucurati de tomate mari cat palma sau de clasicele tomate inima de bou. Varietati precum Dwarf Awesome rodesc tomate pline de gust care depasesc 500g. Poate trebuie sa iesiti din zona tomatelor rosii sau roz dar promit ca nu veti regreta.

Am facut recent o astfel de selectie pentru o prietena care prefera sa-i facem noi o lista cu ce este mai interesant in colectie dar care se preteaza pentru cultivarea intr-o depresiune marginita de Carpatii Meridionali. Va las mai jos lista pentru inspiratie.

Cu drag de rosii,

Claudia